Over de opvang

Samen spelen – Bij het spelen leert uw kind vanzelf met andere kinderen om te gaan: samen het speelgoed delen maar ook met elkaar een mooie toren bouwen.

Het speelgoed – Voor elk kind is er wat wils; Poppen, blokken, puzzels, duplo en divers ander speelgoed is aanwezig. Ik zorg ervoor dat het speelgoed steeds netjes wordt opgeruimd en dat het schoon en heel is.
Er is ook genoeg teken- en knutselmateriaal aanwezig. 

Buiten spelen – Zoals u in de fotogallerij kunt zien hebben we een grote gemeenschappelijke tuin bij ons huis, hier kunnen de kinderen heerlijk spelen en rondrennen onder mijn toezicht. In de zomer kunnen we hier ook heerlijk picknicken met elkaar. Daarnaast hebben we een fijn balkon en een klein voortuintje waar we zomers kunnen spelen. In de zomer zet ik met lekker weer graag een watertafel en/of badje op. Ook gaan we graag lekker wandelen of er verder op uit. Ik vind het belangrijk dat de kinderen veel buiten zijn, hier kunnen ze zich lekker uitleven en hun energie kwijt.          
In de zomer smeer ik de kinderen natuurlijk ook regelmatig in met zonnebrandcrème.

Vuil worden – Buiten moeten kinderen zich lekker kunnen uitleven. Een beetje zand en vies worden hoort er bij. Vindt u het een bezwaar dat uw kind misschien wat vuil wordt doe dan wat oudere kleding aan of geef dan reserve kleding mee dat tegen een stootje kan.

Eten en drinken – We eten op vaste tijden met elkaar aan tafel en blijven hier zitten totdat iedereen klaar is. 
Voor een baby geldt dat ik uw kindje voed volgens het schema dat u gewend bent.

Wat eten we? – Tijdens ontbijt/lunch: bruin brood en kaas, worst en/of zoet beleg, ook is er halfvolle melk. We beginnen altijd met een hartige boterham, ik stimuleer de kinderen om alles op te eten, dus ook korstjes.

Tussendoor – Op normale dagen krijgen de kinderen als tussendoortje fruit en verantwoorde snacks zoals soepstengel, rijstwafel, cracker, rozijntjes, komkommer, snoeptomaatjes, maar ook af en toe een kinderkoekje. We drinken water, thee of suikervrije limonade.

Echt (vaak) snoepen doen we niet. Omdat niet alle kinderen snoep mogen van hun ouders wil ik graag zoveel mogelijk één lijn trekken. Maar af en toe krijgen ze natuurlijk wel een extraatje, bijvoorbeeld bij speciale gelegenheden, zoals chocolade eitjes met Pasen, kruidnootjes met Sinterklaas of iets extra’s tijdens verjaardagen van de kindjes.

* Tijdens ons intakegesprek (maar ook tussendoor) kunt u natuurlijk uw wensen en de voorkeuren van uw kind w.b. eten aangeven.
Als uw kind een speciaal dieet heeft, moet u de voeding zelf meebrengen. Ik zorg ervoor dat uw kind zich aan het dieet kan houden.

 

Slapen – Ik streef ernaar de kinderen zo veel mogelijk hun eigen slaapritme te laten volgen, zoals zij dat van thuis gewend zijn.

* Uw baby leg ik altijd op de rug te slapen, tevens maak ik het bedje op aan de hand van de lengte van uw kind. Dit alles naar advies van het consultatiebureau om de kans op wiegendood te verkleinen. Ligt uw kindje liever op de buik, overleg dat dan met mij. Voor een kindje dat zich nog niet zelf omrolt, vraag ik u om een verklaring in te vullen. Inbakeren doe ik liever niet, alleen in hoge uitzondering.

Verzorgen/zindelijk worden – De kinderen worden regelmatig verschoond of als ze bezig zijn met zindelijk worden of al zindelijk zijn, gaan ze naar het toilet of op het potje. Voor het toilet hebben we een brilverkleiner. In overleg bespreken we de aanpak om uw kind zindelijk te laten worden. Het helpt vaak als uw kind ook de andere kinderen naar de wc ziet gaan.

Hygiëne en veiligheid:

  • Vanzelfsprekend houd ik mijn huis goed schoon.
  • Omdat er baby’s rond kruipen is het hygiënischer dat er in huis niet op vieze schoenen wordt gelopen. Uw kind kan bij aankomst de schoenen uittrekken en op slofjes ( zelf meegeven) of op sokken/blote voeten lopen.
  • Ik leer de kinderen om handen te wassen na het toilet/potje en voor het eten.
  • Eten doen we aan tafel, niet lopend door het huis, waardoor er geen onhygiënische situaties ontstaan.
  • Het hele huis is voorzien van veiligheidstoepassingen zoals stopcontactbeveiliging, deursluiters, brand en koolmonoxide melders enz.
  • Jaarlijks vindt er een risico-inventaris plaats vanuit het gastouderbureau, waarbij gelet wordt op de veiligheid in en rondom de opvanglocatie, zo weet u zeker dat de opvanglocatie veilig en verantwoord is. De risico-inventarisatie is op de locatie aanwezig om in te zien.
    Let wel op: Helaas kan er alsnog altijd een ongelu
    kje gebeuren en kan het voorkomen dat uw kind zich wellicht bezeert. het huis is veilig (verklaart) maar soms zit een ongeluk toch in een klein hoekje, denk aan vallen, stoten of een akkefietje met een ander kindje, ik let uiteraard de hele dag goed op en grijp direct in waar nodig maar ik kan helaas ook niet alles voorkomen (zoals u dat thuis waarschijnlijk ook niet altijd kan). Ik zie dit dan ook weer als een leermoment voor het kindje en vaak ook weer voor mij.  Als het kindje zich bezeerd ben ik er uiteraard direct om te troosten en helpen, daarbij heb ik mijn EHBO diploma dus weet ik wat ik moet doen bij wondjes etc. maar ook bij de onverhoopte grotere ongelukken of wanneer het kind plots ernstig ziek word.